Un asteroid mamut, care masoara o mie de metri in latime, va trece in urmatoarele zile pe langa Pamant, foarte aproape de acesta, sustine NASA.
Obiectul, numit "2014-YB35", va trece razant cu planeta Pamant vineri si va calatori cu o viteza de 23.000 mile/ora, in spatiul cosmic. Nu este un caz neobisnuit pentru meteoritii de dimensiuni mici sa treaca aproape de planeta noastra, insa, totusi, unul de asemenea dimensiuni, poate reprezenta o amenintare foarte reala, a declarat un expert publicatiei Express, in sensul ca orice impact al acestuia cu planeta noastra ar declansa schimbari devastatoare in clima, cutremure si chiar tsunami.
In cazul in care asteroidul 2014-YB35 ar lovi Pamantul, acesta ar putea distruge o zona de marimea unei tari.
Bill Napier, profesor de astronomie la Universitatea din Buckinghamshire, a declarat ziarului Express ca ar putea exista un mare risc ca o cometa sau un asteroid sa provoace daune, lovind Pamantul.
El a spus: "Cu ceva de genul YB35, putem anticipa distrugeri la nivel mondial, ceva ce ar reprezenta un risc pentru planeta noastra. Totusi, aceste evenimente sunt insa foarte rare."
Expertii avertizeaza ca este doar o chestiune de timp inainte ca un asteroid cu capacitatea de a provoca daune si a influenta viata, se va ciocni de planeta noastra.
Aceasta roca, este prognozata ca va trece la o distanta de 2,8 milioane de mile - considerata o distanta relativ mica, din punct de vedere astronomic - de Pamant, vineri, in conformitate cu Programul Obiecte langa Pamant (Near Earth Object Programme), elaborat de NASA.
Largimea acestui obiect este aproximata a fi intre 500 de metri si un kilometru, cel mai probabil de 990 de metri si a fost reperat, pentru prima data de catre Catalina Sky Survey, la sfarsitul anului trecut, insa progresul facut de acesta a fost indeaproape urmarit mai ales in aceasta saptamana.
Daca ar lovi Pamantul, tone de moloz ar fi aruncate in atmosfera, urmarea fiind schimbarea climatului, ceea ce ar face planeta nelocuibila pentru mult timp. Un impact mai mic, ar duce la distrugerea multor orase.